Dişeti Hastalıkları Ve Tedavisi

Dişeti Hastalıkları Ve Tedavisi

Diş eti hastalıkları,  dişin yüzeyine tutunan ve  bakteri plağı  olarak bilinen  saydam yapıdaki tabakanın  zaman içerisinde dişe zarar vermesi sonucu  dişte ortaya çıkan  iltihabi  hastalıkların  genel adıdır. Bir diş plağında  ortalama 400 milyon  civarında tutunan bakteri  bulunmaktadır. Bu hastalıklar, bir süre sonra  diş etini, kemiği ve ağzın içinde bulunan yumuşak dokuların  zarar görmesinde etkin  rol oynamaktadır.

Bu hastalıkların  oluşmasında  önemli rol oynayan bakterilerdir. Bakterilerin oluşturduğu hastalıkların tedavisi diğer tedavilere nispeten daha kolaydır.  Bakterilerin oluşturduğu bu hastalığa " Gingivist" denilmektedir. Burada önemli olan hastalıkların erken teşhis edilmesi ve zararın büyümeden önüne geçilmesidir.  Diş eti hastalıkları tedavisi ertelenirse veya dikkate alınmazsa bir süre sonra "Periodontitis" olarak adlandırılan ve diş kemiğinin olumsuz anlamda etkilenmesine sebep olan bir hastalığa dönüşmektedir. 

Diş eti hastalıkları; genel anlamda kızarıklık, kanama ve ağız kokusu şeklinde kendini göstermektedir.  Erken teşhis edilen diş eti hastalıkları etkin ve basit bir şekilde tedavi edilerek tamamen iyileştirilebilmektedir. Fakat tedavi edilmediği takdirde diş kemiğinin  zamanla erimesine  yol açmaktadır.  Hastalığın bu safhasında alveol kemiğinde kayıplar yaşanmakta ve bütün dokuların olumsuz anlamda etkilenmesine yol açmaktadır. Diş eti hastalıkları tedavisi için  alınacak en koruyucu önlem  hastalığın oluşmadan  tedavi edilmesidir. 

Dişeti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

1.      Diş eti hastalıkları kanama yoluyla kendini gösterir. Bilinmelidir ki sağlıklı diş etlerinde kanama görülme ihtimali düşüktür.

2.      Şişme, kızarma, hassasiyet diş etlerinde çekilme sık görülen diğer belirtilerdir. 

3.      Diş eti hastalığı görülen bir kişinin diş etlerinde ayrılmalar ve açılmalar oluşmaktadır.

4.      Dişlerin bir süre sonra sallanmaya başlaması

5.      Özellikle dişin iltihaplanması sonucu oluşan kötü ağız kokusu

6.      Hastanın ağzında kötü bir tat hissi oluşması

7.      Yemek yerken üst ve alt dişlerin birbirleriyle uyumsuzluk yaşaması diş eti hastalıkları içerisinde görülen belirtiler arasındadır.

Diş Eti Hastalığı Tedavisi

Diş eti hastalığı tedavisi  erken teşhis ile doğru orantılı olarak devam etmektedir.  Hastalığın erken tedavisinde  kullanılan yöntemler arasında diş taşlarının ve plakların  temizlenmesi  bulunmaktadır. Bu yöntemler ile diş ve diş etleri üzerinde hastalığın oluşmasına sebep olan bakterilerin ve iltihapların temizlenmesi sağlanır. Bu işlemler sonucunda diş etleri eski sağlıklı ve uyumlu haline kavuşmuş olur. 

Tedavilerin yanında hastanın diş bakımını düzenli olarak yapması  işlemlerin sonuç vermesi açısından oldukça önemlidir. Erken teşhis yapılamayan ve durumu normallere göre daha ağır kabul edilen hastaların diş eti tedavisinde cerrahi operasyonlar uygulanmaktadır. 

Diş eti hastalığı tedavisi alan hastalar, bu süre zarfında düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gitmelidir. Kontrol sırasında doktorun vermiş olduğu tavsiyelere uyulmalıdır. Diş eti hastalığı,  tedavisi olan bir rahatsızlık olarak bilinse de  diş etlerine özen gösterilmemesi ve diş bakımlarının düzenli olarak yapılmaması sonucunda kendini tekrarlayabilen bir hastalıktır. 

uzmanlar-dis-klinigi-whatsapp-iletisim Sizi Arayalım