Strerilizasyon

Strerilizasyon

Özellikle zaman geçtikçe oransal olarak artış gösteren bulaşıcı hastalıklar sebebiyle sterilizasyon ve dezenfeksiyon büyük bir önem arz eder hale gelmiştir. Diş hekimliğinde sterilizasyon ise yüksek hassasiyet gösteren bir husustur. Bunun temel nedeni, bütün hekimliklerde olduğu gibi diş hekimliğinde de benimsenmiş olan en temel prensibin hastaya zarar vermemek olmasıdır. Bu sebeple özellikle çapraz enfeksiyon riskini minimize etmek için kliniğimizde sterilizasyona büyük bir önem verildiğini söylemek mümkündür.

Çapraz enfeksiyon, bir hastadan bir başka hastaya geçen enfeksiyonu tanımlama amacıyla kullanılan bir kavramdır. Özellikle diş hekimliği alanında kullanılan malzemelerin tam anlamıyla sterilize edilmemesi, bu durumun ciddi sonuçlar ortaya çıkarmasına sebebiyet verebilecektir. Bütün malzemelerimizin özenle sterilize ediliyor olmasının temel nedeni de budur.

Diş Hekimliğinde Sterilizasyonun Önemi

Tükürük yolu ile hastalıkların bulaşması oranı oldukça yüksektir. Bununla birlikte herhangi bir bakterinin ağız yolu ile alınması son derece risklidir. Özellikle çapraz enfeksiyon ile karşı karşıya kalmamak, yüzey teması sebebiyle hastanın enfeksiyon kapmasına sebep olmamak isteyen diş hekimleri ve klinikler, sterilizasyona büyük önem vermelidir.

Rutin Uzmanlar Diş Hekimliği Sterilizasyon Prosedürü

  • Son teknoloji ürünü olan cihazlarımızın bütün fonksiyonları, ayakla kontrol edilebilir bir yapıdadır. Bunun temel amacı, hekimlerimizin hasta üzerinde çalıştığı esnada ellerinin kontrol panellerine değmemesidir.
  • Hekimlerimizin işlem esnasında herhangi bir panel ile temas içerisinde olmaması sayesinde, yüzey sterilizasyonunun sağlandığını söylemek mümkündür.
  • Ünite üzerinde hekimin elinin değdiği parçaların bulunması durumunda, söz konusu parçaların çıkartıldığını ve otoklavda sterilize edildiğini söylemek mümkündür.
  • Bir önceki maddenin gerçekleştirilebilmesi amacıyla, hekimin dokunacağı parçaların tamamın çıkartılabilir yapıda tasarlanmıştır.
  • Diş hekimliğinde kullanılan malzemelerin tamamının tek kullanımlık olması mümkün değildir. Ancak bu, gerekli sterilizasyonların gerçekleştirilmesine engel de değildir. Bu sebeple aletlerin her kullanımdan sonra bol su ile yıkandığını, ardından ise dezenfektan solüsyonda bekletildiğini söylemek mümkündür.
  • Dezenfektan solüsyonda bekletilen aletler, daha sonra poşetlenerek otoklavda sterilize edilmektedir.
  • Tükürük emiciler, tek kullanımlıktır. Bu ürünlerin her kullanım sonrası atıldığını söylemek mümkündür.
  • Makineye bağlı olan emiciler için de geliştirilmiş olan bir sterilizasyon yöntemi vardır. Bu yöntemin temelinde, hortumların içerisinden dezenfektan solüsyonların geçirilmesi işleminin yer aldığını söylemek mümkündür.
uzmanlar-dis-klinigi-whatsapp-iletisim Sizi Arayalım